Avui reprenem un tema important pel que fa a la seguretat dels ordinadors es refereix.

Tot ordinador, torre o portàtil inclou un disc dur o un sistema d’emmagatzematge, en aquest disc dur s’emmagatzemen les dades, contrasenyes, fotos i informació molt important privada i personal.

Qui no guarda en el seu ordinador, fotos privades, contrasenyes, dades personals, currículums, tots els seus emails, dades bancàries o simplement ha realitzat alguna compra en alguna botiga en línia ?.

Molta informació, tanta, que segurament de caure en males mans pot ocasionar-nos més d’un mal de cap, atura’t a pensar-sol per uns instants.

cifrado en los ordenadores

Per evitar això existeixen solucions informàtiques que prevenen la “tragèdia” que suposa perdre les dades que conté el nostre ordinador personal. En articles passats hem parlat de les còpies de seguretat en servidor segur i dels avantatges que comporta no quedar completament en blanc.

Només un 8% dels ordinadors personals tenen el disc dur xifrat, la resta no.

Anem a veure que és el xifrat en els ordinadors. El xifrat d’un disc dur s’encarrega com descriu la pròpia paraula de xifrar mitjançant un algoritme les dades que conté un disc dur perquè no siguin llegibles per persones que no disposin de la clau de xifrat.

D’acord, i … perquè vull jo el xifrat en els ordinadors si ja tinc contrasenya en arrencar Windows per exemple ?.

Bé, col·locar una clau per accedir al teu windows és un mètode que “protegeix” o millor dit prevé l’accés no autoritzat al teu sistema operatiu i per tant als teus arxius, però no protegeix l’accés a les dades emmagatzemades al disc dur, n’hi ha prou amb extreure aquest disc dur i col·locar-lo en un altre ordinador com a disc secundari per poder accedir, no a Windows, si no a totes les dades que contingui.

Aquí és on entra en joc el xifrat en els ordinadors, i concretament el xifrat en els discs durs, mitjançant el xifrat, les teves dades són il·legibles sense la contrasenya, en cas que el teu ordinador fos robat estant xifrat tens dues coses molt segures, la primera, que t’han robat un ordinador, la segona, que afortunadament les dades que conté no. En el cas que el teu disc dur no hagi estat xifrat, tens també dues coses molt segures, t’han robat el teu ordinador i absolutament tot el que contingui.

El xifrat en els ordinadors no només és possible en el disc dur, sinó que pots xifrar elements d’emmagatzematge extern com a Discos durs o unitats USB. ¿Qui no ha perdut un USB o ha transportat en el dades importants ?.

 

Hi ha moltes opcions a nivell de software per establir el xifrat en els ordinadors, a hores d’ara la més popular és BitLocker de Microsoft que s’inclou (per desgràcia) només en algunes versions de Windows, aquí pots trobar més informació sobre l’ús de BitLocker a Windows.

Cifrado con Bitlocker

Com diem, BitLocker està present en les versions Ultimate o Enterprise de Windows 7, a les Pro i enterprise de Windows 8 8.1 i Windows 10, i és molt senzill d’utilitzar, de qualsevol forma com a usuari domèstic és probable que disposis de la versions més senzilles com la Home o Home premium, en aquest cas la solució per al xifrat, passa per solucions de tercers.

Especialment et recomanem VeraCrypt (successor de l’extint TrueCrypt), com a solució gratuïta, encara que existeixen diverses marques com Symantec o Sophos que ofereixen solucions integrals en les seves versions de pagament, francament crec que val molt la pena, assegurar-nos que en el pitjor dels casos teva informació estigui veritablement protegida.

En el següent article tractarem el xifrat en els telèfons mòbils, de la mateixa manera, si el teu telèfon no està xifrat, qualsevol xoriço podrà veure les dades que conté el teu telèfon i la targeta SD de memòria amb tan sol connectar-lo a un ordinador per USB, et preocupa ?, segueix-nos a les xarxes socials per estar al cas de novetats i consells sobre seguretat.

Salutacions